ZÁSOBY POTRAVÍN
Potraviny a voda sú najdôležitejším aspektom prežitia . Mali by si rozmýšľať o tom čo rád ješ a či to je trvanlivé. Nekupuj zbytočne konzervy fazúľ ak ti to nechutí, pretože to raz budeš musieť zjesť . Odporúčam obmienať postupne zásoby čo už máš, aby sa ti nestalo že v prípade núdze budú konzervy a ostatné uskladnené potraviny pokazené. Nepanikári ak sa niečo stane (budem používať výraz SHTF-shit hits the fence) . Najdôležitejšie je ak sa nachádzaš doma nazhromaždiť čo najviac vody a až potom sa venovať ostatným veciam.
Zapamätaj si pravidlo troch:
- 3 sekundy bez nádeje
- 3 minúty bez vzduchu
- 3 hodiny v nepriaznivých podmienkach
- 3 dni bez vody
- 3 týždne bez jedla
Mal by si mať nazhromaždené zásoby jedla a vody minimálne na mesiac. Tak aby každá osoba mala na deň min. 800kcal pestrého jedla a 1,5-3l vody + počítaj aj s vodou na varenie a umývanie . Odporúčam si ešte uskladniť aj nejaké vitamíny.
Čo skladovať
Prikladám prílohu z jednej americkej stránky, dokument je po anglicky ale ak čo i len trochu ovládaš angličtinu tak to hravo zvládneš . Nezabudni si premeniť jednotky z lbs na kg (1lbs=0,45kg) . https://www.prepperssurvive.com/wp-content/uploads/2015/01/Food-Storage-Checklist-Printable-PDF.pdf)
Pestovanie
Pestovanie vlastných potravín je kľúčovou súčasťou prežitia dlhodobej katastrofy . Tak uvažuj nad založený záhradky alebo ak bývaš v bytovke skús si na balkóne pestovať niečo v črepníkoch . Je to síce namáhavá práca a budeš sa učiť na vlastných chybách , ale raz to môže stáť za to .
Chov
Ak máš možnosť , čas , priestor a seriózne sa zaoberáš preppingom tak možno toto bude niečo pre teba . Pod pojmom chov si nepredstavuj maštaľ plnú kráv . Preppri po celom svete chovajú zvieratá ktorých mäso a vedľajšie produkty obsahujú veľké množstvo bielkovín čiže by som odporúčal keď chceš začať s chovom : sliepky a zajace .